0902 247 550          huruspreklad@gmail.com


    Iste ste sa už niekedy stretli s termínom CAT. Ale určite nám dáte za pravdu, že jedna vec je počuť a druhá vedieť. Viete čo to vlastne CAT nástroj je a kto ho používa?

    Skratka CAT pochádza z anglického „Computer Aided Translation“, čo znamená preklad s využitím počítača. Je to vlastne počítačový program, ktorý sa používa pri prekladaní textov. Najviac ho asi v súčasnosti využívajú prekladatelia (čo je aj celkom logické), ktorým síce uľahčuje prácu, nemyslite si ale, že všetku prácu urobí za nich a oni si len vezmú výplatu. Takto to žiaľ, alebo našťastie, nefunguje. CAT nástroje sa využívajú predovšetkým pri prekladoch dokumentov väčšieho rozsahu, v ktorých sa často opakujú slová alebo dokonca celé frázy.

    CAT nástrojov existuje hneď niekoľko a k tým najrozšírenejším v súčasnosti patria SDL TRADOS, WORDFAST či TRANSIT.

    My sa však dnes bližšie pozrieme na Wordfast.

    Wordfast je CAT nástrojom určeným pre Microsoft Word, ktorý však podporuje aj spoluprácu s nástrojom Trados a s množstvom ďalších CAT nástrojov. Prekladať v tomto nástroji môžete nie len dokumenty vo formáte Word, ale aj Excel alebo PowerPoint.

    Wordfast je šikovný pomocník, ktorý Vám pri prekladoch pomôže a Vašu prácu Vám o dosť urýchli. Nemusíte sa totiž zaoberať formátovaním a neustálym upravovaním dokumentu, pretože o formátovanie sa postará tento systém. Vďaka tomu môžete Vy venovať všetku svoju pozornosť prekladaniu.

    A určite ste už aj sami zažili situáciu, že ste mali v preklade termín, preklad ktorého Vám zabral nemálo času. Ale úplne najhoršie je, keď sa Vám takýto termín objaví v prekladanom texte viackrát a Vy si ani za svet nedokážete spomenúť ako ste ho preložili v tom prvom prípade. Nuž, stáva sa to. Výhodou nástroja Wordfast je, že Vám v takejto situácii ušetrí čas a možno aj pár žalúdočných kŕčov. Stačí si termín uložiť do slovníka a automaticky Vám ho systém pri preklade bude zobrazovať. Ušetrí to veľa času a nervov! Verte nám!

    Úplne super je, že pri prekladaní si vlastne vytvárate svoj slovník, ktorý máte potom stále k dispozícii.

    Určite je však lepšie raz si to vyskúšať ako o tom stokrát čítať, preto neváhajte a stiahnite si CAT nástroj Wordfast na nasledujúcom odkaze: https://www.wordfast.net/index.php?whichpage=downloadpage&lang=sk01.

    Na vyššie uvedenom odkaze si môžete stiahnuť skúšobný režim nástroja Wordfast. Čo to znamená? Úplne zadarmo získate skvelý CAT nástroj, ktorý môžete  využívať pri svojich prekladoch. Skúšobný režim znamená, že máte v rámci svojich prekladateľských pamätí k dispozícii až 110 kB a/alebo 500 prekladových jednotiek. V praxi to znamená, že na malé alebo stredné zákazky ho môžete bez problémov využívať. Ak by ste ale pravidelne mávali veľké zákazky, na ktoré Vám tých 110 kB nestačí, úplne jednoducho si môžete zakúpiť aj licenciu, ktorá okamžite odstráni toto obmedzenie. Pre prekladateľa sa Wordfast stane pravou rukou. Tak si ho nezabudnite stiahnuť a sami sa o tom presvedčte.

 

    Dovoľte nám teda popriať Vám príjemné prekladateľské chvíľky s Vaším novým super pomocníkom.