0902 247 550          huruspreklad@gmail.com

    Určite nikomu z nás neuniklo, že sa v Bratislave v piatok dňa 16.09.2016 konal neformálny summit Európskej únie. Prvý krát bez účasti Veľkej Británie, občania ktorej v referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie.

Neformálny summit EÚ v Bratislave nepriniesol žiadne konkrétne riešenia, lídri Európskej únie sa však zhodli na nutnosti bojovať so spoločnými výzvami. Hlavnými výzvami sú podľa nich migrácia, terorizmus a ekonomická situácia.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa o výsledkoch summitu vyjadroval skôr negatívne, zatiaľ čo ostatní, medzi nimi aj náš premiér Robert Fico, otvorene hovorili o úspechu summitu.

Nielen náš premiér poukázal aj na neustále sa prehlbujúcu nedôverčivosť zo strany ľudí voči Európskej únii a na nevyhnutnosť prísť s takými krokmi, ktoré by verejnosti ukázali, že Európska únia je dobrý a jedinečný projekt.

Rovnako sa náš premiér vyjadril aj k sankciám voči Rusku, pričom by sa podľa neho mali minimálne prehodnotiť, ak nie rovno zrušiť, pretože v konečnom dôsledku poškodzujú iba nás.

Summit v Bratislave však priniesol mnohým aj niečo pozitívne, keďže si mnohí museli kvôli obrovským obmedzeniam v meste vybrať voľno, mohli si tak aspoň urobiť pekný a príjemný deň, ako napríklad partia chlapcov, ktorá využila prázdne cesty a priamo v srdci Bratislavy si zahrali futbal.

 

O voľnom dni ale určite nemôžu hovoriť tlmočníci, pre ktorých bol Summit 2016 skutočnou výzvou. Podľa oficiálnych údajov ich bolo celkovo až 75.

 

Nuž, summit je teda za nami a my sa môžeme vrátiť späť do nášho každodenného života,kde už na nás čakajú ruské a maďarské preklady.